Martin Saarikangas (SK 9.2.2013)

SATAKUNNAN KANSA // Lauantai 9. helmikuuta 2013

Urheiluhieroja Alpo Rajasalo manipuloi Martin Saarikankaan selkärangan ympärillä olevia pieniä, syviä lihaksia niin, että jännitykset laukeavat ja jalat saadaan taas yhtä pitkiksi. KUVA: MIKA VUORIO/SK

Anneli Kallioniemi
Ikaalinen

 

Martin Saarikangasta, 76, sanotaan mieheksi, joka tekee mieluiten kaiken itse. Silloin asiat tulevat kunnolla tehdyiksi. Mutta kyllä hän luottaa muihinkin. Tällainen luottohenkilö on ikaalislainen urheiluhieroja Alpo Rajasalo, jonka ansiosta pitkän miehen selkä pysyy kunnossa. Iso-Masa asettuu vatsalleen hoitopöydälle. Edellisestä käynnistä on vierähtänyt melkein vuosi.

 – Toinen jalka on seitsemän milliä pitempi kuin toinen, Saarikangas arvioi. Insinöörimiehen tuntuma osoittautuu tarkaksi, kun Rajasalo tutkii selkärangan nikamien lihaskireyden itse kehittämällään mittalaitteella. Rajasalo tunnustelee lantiolta suoliluun korkeudet peukaloillaan ja katsoo mittalaitetta.

 – Oikea puoli on tismalleen seitsemän milliä vasenta korkeammalla. Oikea jalka on saman verran vasenta lyhyempi. Tai jos ollaan tarkkoja, jalat ovat yhtä pitkät, mutta selkärangan syvien lihasten kireys on vetänyt toista puolta kasaan.

 

RAJASALON ammattitaitoa on manipuloida selkärangan ympärillä olevia pieniä, syviä lihaksia niin, että jännitykset laukeavat ja jalat saadaan taas yhtä pitkiksi. Työhön ei lähdetä kylmiltään, vaan ensin selkälihaksia pehmitetään tavallisella hieronnalla.

 

– Taidan ottaa nokoset, Saarikangas tuumaa. Rajasalo tunnustelee selkää nikama nikamalta. Sormet löytävät helposti kolme murtunutta ja yhteen luutunutta nikamaa.

 – Kun tällainen pitkä segmentti alkaa vääntää selkää virheasentoon, siitä aiheutuu lonkkaan, polveen ja jopa nilkkaan asti kohdistuvaa kipua. Saarikankaan selkäranka murtui vuonna 1976, kun hän putosi tikkailta kahdeksan metriä jäälle. Hyväkuntoinen mies toipui vakavasta onnettomuudesta kovalla sisulla. Maailmaa kiertävällä laivanrakentajalla ei ollut aikaa sairastaa. Hän oppi säästämään selkäänsä. Työelämän imussa mies ei pieniä kolotuksia noteerannut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FAKTA

Kroppa kuntoon

Jalkojen näennäiset pituuserot johtuvat
useimmiten lantion virheasennosta.

Lantion virheasento syntyy, kun selkärangan
ympärillä olevat syvät lihakset
kireytyvät ja kipeytyvät.

Virheasento aiheuttaa monenlaista selkäkipua,
päänsärkyä sekä jalka-, polvija
nilkkavaivoja.

Kun lantion asento korjataan manipulaatiotekniikalla,
jalat palautuvat
samanmittaisiksi ja kivut häviävät.

Käsittely ennaltaehkäisee leikkauksia,
välilevyn pullistumia, lonkkanivelen
kulumia, polvi-, jänne- ja nivelkulumia,
hermopinteitä, revähdyksiä, akillesjännevammoja
ynnä muita vaivoja.

Lähde: Alpo Rajasalo

 Ei kannata syödä pillereitä eikä työntää kenkään muovitallaa, vaan hoitaa vaivan syy pois.

Martin Saarikangas,
Vuorineuvos

– Matkustin ulkomailla 220–240 vuorokautta vuodessa. Ei minulla ollut aikaa sairastella.

 

KOLME VUOTTA sitten – jäätyään eläkkeelle – Saarikangas tunsi jonkun painavan iskiashermoa. Ison miehen toinen jalka osoittautui selvästi toista lyhyemmäksi, jolloin lääkäri suositteli hankkimaan lyhyemmän jalan kenkään muovisen korotuksen. – Siitä särky paheni ja vein muovitallan takaisin. Onneksi Saarikangas puhui vaivastaan Ikaalisissa sijaitsevan kesäasuntonsa naapurille, joka sattuu olemaan Alpo Rajasalo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Menin Alpon vastaanotolle ja hän huudahti, että lantioni on vinossa ja toinen jalkani sen takia toista senttiä lyhyempi kuin toinen. Insinöörimiehenä Saarikankaan oli helppo ymmärtää, mistä oli kysymys.

 – Jos on kaksi tukijalkaa ja niistä toinen alkaa lyhetä, alkavat kaikki tukirakenteet huojua ja pian sortuu koko rakennelma. Saarikangas kävi Rajasalon hoidossa muutaman viikon välein yhteensä kolme kertaa. Kaikki vaivat hävisivät. Seuraavana vuonna hoitokertoja oli muutama.

 – Moni saa täältä vuosiksi avun. Lihaskireys ja kivut voivat kuitenkin palautua, ellei välillä uusi hoitoa, Rajasalo myöntää. Saarikangas neuvoo nyt kohtalotovereita.

 – Ei kannata syödä pillereitä eikä työntää kenkään muovitallaa, vaan hoitaa vaivan syy pois.

 RAJASALO oli jo nelissäkymmenissä ja työskenteli rakennusalalla, kun hän kouluttautui urheiluhierojaksi.

 – Äitini osasi laittaa ihmisten jäseniä paikoilleen, ja olen aina halunnut auttaa muita. Hän kiinnostui jalkojen mittaeroista huomattuaan, että monilla selkävaivaisilla on eripituiset jalat. Hän sai oppinsa koululääketieteen ulkopuolelta.

 – Hengitä nyt syvään sisään ja ulos, Rajasalo kehottaa Saarikangasta. Hengitystekniikan avulla Rajasalo pääsee tavallista hierontaa syvemmälle, vaikuttamaan selkänikamien väleihin saakka. Hoito on kivutonta ja rauhallista.

 – Sen oikein tuntee, että käsittely tekee hyvää. Veri alkaa virrata ja jalka pitenee. Kohta se menee toisen ohi, Saarikangas vitsailee. Selän ristikkäisvenytykset täydentävät käsittelyn, joka tehdään selän molemmin puolin. – Voisit tehdä pienoisaapisen lääketieteen opiskelijoille, Saarikangas vinkkaa. Rajasalo menee vakavaksi.

 – Lääketiede on iso este tälle hoitomuodolle. Toivomaani perusteellista tutkimusta ei ole tehty. Meillä on hankkeita vireillä tiedon viemiseksi Saksaan. Ehkä apu tulee sieltä.

 HOIDON lopuksi Rajasalo varmistaa tuloksen: kantapäät ovat nyt samalla viivalla. Iso-Masa lähtee hoidosta hymyillen.

 – Kun lantio on suorassa, harasoo ja halleluja!